CIABATTA
CIABATTA
Sunt dependenta de paine,de gust,de forma...de mirosul painii calde:)....desi sa trecem la treaba:
Sunt dependenta de paine,de gust,de forma...de mirosul painii calde:)....desi sa trecem la treaba:
1/4
lingura de drojdie uscata, o cana de apa calduta ( 43-44 grade Celsius
sau 110-115 Fahrenheit), 300g faina alba (eu am folosit faina de la moara fara aditivi) , 2
linguri faina integrala de grau, 2 linguri de faina integrala de secara .185 ml apa calduta.
Turnam drojdia uscata in apa calda si amestecam. Lasam deoparte 5-10 minute sa se inmoaie. Combinam intr-un castron toate tipurile de faina. Mai amestecam o data in apa cu drojdie, luam din ea o jumate de lingurita si adaugam peste faina. Restul de amestec se arunca. Adaugam cei 185 ml apa la temperatura camerei si amestecam bine. Compozitia trebuie sa fie destul de rigida .
O punem deoparte si o lasam 24 ore la temperatura camerei.
A doua zi ( dupa 24 ore) trecem la preparare. Avem nevoie de:
325 grame de faina + 50 g pentru infainat aluatul/masa, o lingurita (3 g) drojdie uscata, 10 g sare, 340 g apa putin calduta ( 32 grade C sau 90 grade F ),maiaua preparata cu o zi inainte.
Amestecam faina, drojdia si sarea, adaugam maiaua si apa , si amestecam cu mana pentru a se incorpora faina bine. Aluatul iese moale insa nu este nici o problema pentru ca fiind in castron nu se imprastie,nu curge..Acoperim castronul cu folie alimentara.Reteta pe care am gasit-o eu cerea ca aluatul sa stea 2,5-3 ore timp in care sa fie intors de 4 ori la fiecare 20 minute apoi lasat 80 min sa se odihneasca. Pentru a intoarce aluatul ( care este foarte moale), trebuia infainata suprafata lui si suprafata de lucru, rasturnat aluatul pe masa, infainat, impachetat intr-un anume fel si pus inapoi in vas.Eu l-am infainat si "impachetat" cu o spatula direct in castron...si apoi l-am pus la crescut intr-o forma de pandispan si am invartit hartia de copt ca sa aiba cat de cat o forma de ciabatta.A crescut dar nu s-a umplut de bule asa cum ma asteptam..:(
Turnam drojdia uscata in apa calda si amestecam. Lasam deoparte 5-10 minute sa se inmoaie. Combinam intr-un castron toate tipurile de faina. Mai amestecam o data in apa cu drojdie, luam din ea o jumate de lingurita si adaugam peste faina. Restul de amestec se arunca. Adaugam cei 185 ml apa la temperatura camerei si amestecam bine. Compozitia trebuie sa fie destul de rigida .
O punem deoparte si o lasam 24 ore la temperatura camerei.
A doua zi ( dupa 24 ore) trecem la preparare. Avem nevoie de:
325 grame de faina + 50 g pentru infainat aluatul/masa, o lingurita (3 g) drojdie uscata, 10 g sare, 340 g apa putin calduta ( 32 grade C sau 90 grade F ),maiaua preparata cu o zi inainte.
Amestecam faina, drojdia si sarea, adaugam maiaua si apa , si amestecam cu mana pentru a se incorpora faina bine. Aluatul iese moale insa nu este nici o problema pentru ca fiind in castron nu se imprastie,nu curge..Acoperim castronul cu folie alimentara.Reteta pe care am gasit-o eu cerea ca aluatul sa stea 2,5-3 ore timp in care sa fie intors de 4 ori la fiecare 20 minute apoi lasat 80 min sa se odihneasca. Pentru a intoarce aluatul ( care este foarte moale), trebuia infainata suprafata lui si suprafata de lucru, rasturnat aluatul pe masa, infainat, impachetat intr-un anume fel si pus inapoi in vas.Eu l-am infainat si "impachetat" cu o spatula direct in castron...si apoi l-am pus la crescut intr-o forma de pandispan si am invartit hartia de copt ca sa aiba cat de cat o forma de ciabatta.A crescut dar nu s-a umplut de bule asa cum ma asteptam..:(
Incalzim cuptorul la 230 grade Celsius ( 450 grade F) si coacem painea
pana cand s-a rumeneste frumos (cca 35 minute).Eu am pus si o craticioara cu apa in cuptor pentru a obtine o coaja
crocanta, dar nu foarte groasa.
Comments
Post a Comment