PAINICI AROMATE(CU USTUROI,CEAPA,MASLINE)


PAINICI AROMATE







Eu merg pe motto-ul"nici o masa fara paine'!!!!! Asa ca m-am apucat sa caut, sa ma inspir ce fel de painici sa mai fac...nu-mi place sa respect o reteta intr-u totul.Imi place sa-mi pun cumva amprenta si sa mai adaug, sa combin etc.Am plecat de la reteta de painici aromate cu ceapa si usturoi si am facut si chifle cu ceapa si masline,si cu ierburi provensale si cascaval.
Ne trebuie 500 gr faina( eu am facut cant. dubla cu totul) ,un pliculet de drojdie uscata,o lingura de zahar,o linguritza de sare,5-6 linguri de ulei si 370 ml apa.
Se amesteca faina cu drojdia,sarea si zaharul si apoi se pune apa calduta si uleiul si se amesteca bine.Apoi se acopera cu folie de plastic si un prosop de bucatarie si se lasa la crescut.
Dupa ce a crescut bine(si-a dublat sau triplat volumul)se intinde aluatul ca o sfoara de grosimea degetului.Apoi se taie bucati de 1.5-2 cm grosime.Se ia fiecare bucata si se formeaza biluta.Se pun in tava una langa alta pe hartie de copt sau doar unsa cu ulei.Se mai lasa sa creasca apoi cca 15-20 min.Se dau la cuptor la foc mediu 180-200 grade.
Intre timp pregatim ceapa si usturoiul astfel:
- ceapa se taie juliene si se caleste in ulei (ulei sa fie putin mai mult) pana se rumeneste usor.
Usturoiul se piseaza si se amesteca cu jumate de pahar de apa, sare si putin ulei(un fel de mujdei taranesc).
Se scot painicile din cuptor cand se rumenesc frumos.Le lasam cateva minute in tava sa se mai racoreasca.Apoi se desfac bilutele si se toarna peste ele atat ceapa cu uleiul cat si mujdeiul.Sunt delicioase si calde si reci, iar de mirosul din bucatarie nici nu mai spun!

Din cealalta jumatate de coca am facut niste chifle cu masline si ceapa(am calit ceala si am tocat cateva masline marunt;apoi le-am adaugat in coca si le-am lasat la crescut si apoi la cuptor) si unele cu ierburi provensale si cascaval( dupa ce a crescut coca am intins foi pe care le-am uns cu putin unt,am presarat niste ierburi provensale si cascaval si apoi le-am inchis si le-am dat forma de chifle;inca 10 min la crescut si apoi la cuptor)
Va pun si poze cu chiflele ce s-au mancat toate la masa...la O MASA:)




Comments

Popular Posts