PLACINTA FRAGEDA CU DOVLEAC

PLACINTA FRAGEDA CU FOI CU UNTURA SI UMPLUTURA DE DOVLEAC


      In ultima vreme am inceput sa redescopar gustul autentic al dulciurilor din copilarie.Desi e greu sa mai avem acele fructe sau legume nestropite cu toate chimicalele nocive,desi azi incercam sa reducem consumul de zahar,sare si grasimi,desi principiile sunt altele decat erau atunci...trebuie sa recunosc ca imi place ceea ce-i interzis!!! Si incerc sa folosesc produse cat mai bio..asa ca dovleacul este de la mamaie din curte,nestropit,pamantul netratat cu nimic,untura de la tara din porcul crescut tot de mamaie,ca pe vremuri nu umflat cu apa cum se procedeaza acum..Asa ca hai sa trecem la treaba ;)
     Ingrediente pentru aluatul fraged:
  • 500 gr. faina
  • 200 gr. untura
  • 100 gr. zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 varf de lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 oua
  • 2 linguri de smantana
  • 1 lingurita coaja de lamaie bio sau esenta de lamaie
  • 1 praf de sare
       Se amesteca untura rece cu ouale,smantana,apoi se adauga zaharul,zaharul vanilat,sarea,coaja de lamaie/esenta,si apoi faina si bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie sau apa minerala.Aluatul se framanta fie cu mixerul,fie cu lingura de lemn...doar la sfarsit,pentru o mai buna omogenizare se framanta cca 30 secunde cu mana.Fiind un aluat fraged nu trebuie foarte mult framantat cu mana pentru a preveni intarirea acestuia. Apoi se baga in folie alimentara si se tine la rece minim o ora.
       Umplutura:
un dovleac de 1.5 kg(sau congelat cca 700 gr)
100 gr zahar tos
1 plic de zahar vanilat
1 lingurita de scortisoara
    Dovleacul se caleste in putin unt pana scade zeama.Apoi se lasa sa se racoreasca bine,se adauga zaharul tos+vanilat.
  Se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua.O parte mai mare si una mai mica.Doaia de jos trebuie sa fie mai groasa.Apoi se intinde foaia mai mare pe blatul infainat,se pune in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu putin unt/ulei,se inteapa foaia cu o furculita ca sa nu se umfle prea mult in unele parti,se adauga umplutura,se presara deasupra scortisoara pentru a-i da o aroma placuta(nu se amesteca pt ca astfel se schimba culoarea dovleacului)se pune si foaia cealalta. La fel se inteapa si foaia de deasupra.Optional,daca doriti puteti unge deasupra cu ou.Eu nu am uns-o!
Placinta se coace cca 35 de minute la 170° C.Atentie sa nu se rumeneasca prea tare.Se portioneaza si se pudreaza cu zahar.
Pofta Buna!





Comments

Popular Posts