TORT DIPLOMAT

                                                              TORT DIPLOMAT


        Cum trebuia sa plecam la tara si mamaita mea vroia sa manance si ea ceva dulce,bun si nefiind o fana ciocolata, m-am gandit sa fac un tort diplomat cu fructe de sezon.Asa ca mi-am luat repede tot ce aveam nevoie si m-am apucat de tort.Am vrut sa fie usor diferit fata de clasicele torturi cu piscoturi sau cu blat alb asa ca am adaugat putina culoare ;) A iesit parca de jucarie,de pus in rama nu de mancat ;)) Dar sa vedem de ce avem nevoie!!!
          Ingrediente blat pufos(blat clasic de rulada):
  • 4 ouă mari
  • 100 grame de zahăr
  • 100 grame de făină
  • 1 păstaie de vanilie/1 plic de zahăr vanilat/ 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri piure de sfecla rosie redus foarte mult/colorant 
           Mod de preparare: ouăle întregi se sparg și se pun într-un castron mare. Se adaugă sarea, zahărul, semințele răzuite din păstaia de vanilie/zahărul vanilat. Se mixează cu mixerul la viteză mare timp de 4-5 minute, până la obținerea unei compoziții care a crescut mult în volum, a devenit mult mai deschisă la culoare și e suficient de consistentă pentru ca, în momentul în care se scurge lent, de pe paletele mixerului, înapoi în castron, să își păstreze forma timp de 20-30 de secunde.Se presară deasupra făina și se încorporează în baza de ouă bătute cu o spatulă flexibilă, cu ajutorul căreia se va ridica permanent compoziția de pe fundul vasului către suprafață, în timp ce castronul se rotește ușor în sensul acelor de ceasornic, după fiecare nouă amestecare. Compoziția ridicată de pe fundul vasului se răstoarnă deasupra restului de aluat din castron ca și cum s-ar împături. În niciun caz nu se amestecă puternic, cu mișcări circulare, ne dorim să păstrăm cât mai mult din aerul acumulat în ouăle bătute spumă, acesta fiind singurul ”agent de creștere” al acestui blat.Apo se adauga piureul de sfecla/colorantul alimentar.Odată bine omogenizată compoziția, se toarnă tot conținutul castronului într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, se nivelează bine și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, la o înălțime medie, timp de 12-15 minute, până când blatul e ușor auriu și trece testul scobitorii.

Il lasam sa se raceasca complet.
        Ingrediente sarlota:
500 ml smantana pentru frisca/frisca lichida(eu prefer smantana pentru frisca)
500 ml lapte
20 gr gelatina
200 gr zahar
2 linguri de faina
5 galbenusuri
2 portocale mari
2 kiwi
1/2  conserva ananas/fructe tropicale
esenta de lamaie sau vanilie(dupa preferinte)
   Mod de lucru:
Intai se pune gelatina la hidratat conform instructiunilor de pe ambalaj(eu am pus gelatina intr-un castronel si am pus apa  calduta cat sa acopere cu 2 degete peste.am amestecat si am lasat sa se umfle).Punem intr-o craticioara zaharul,galbenusurile,faina si esenta.Amestecam bine si apoi treptat,cu un tel incepem sa adaugam laptele si sa omogenizam.Punem pe foc si amestecam pana se ingroasa si da intr-un clocot.Lasam sa se racoreasca cca.10 min,timp in care mai amestecam din cand in cand ca sa nu prinda coaja deasupra.Apoi punem gelatina si amestecam pana se topeste complet gelatina.atentie sa nu fie prea fierbinte pentru ca isi va pierde proprietatile gelatina sau daca nu s-a topit cum trebuie mai puneti foarte putin pe foc cat sa se mai incalzeasca crema si sa se dizolve gelatina.Lasam crema sa se raceasca si sa ajunga la temperatura camerei.
Intre timp ne ocupam de fructe.Le curatam,le taiem,scoatem si fructele din compot si lasam la scurs.Nu aruncati zeama de la compot!!!O vom folosi ca sa insiropam blatul.
Punem si smantana pentru frisca/frisca lichida intr-un bol si o mixam pana ajunge la consistenta dorita.Atentie la frisca lichida sa nu o mixati prea mult pentru ca se taie!!!
Amestecam crema racita cu frisca,cu o spatula.de jos in sus.
Si ne apucam de montat tortul.Decupam din blat un cerc si apoi marginile pentru forma de tort.Punem inelul detasabil pentru tort pe platoul pe care dorim,asezam blatul,insiropam cu zeama de compot(daca va place puteti adauga si putin alcool:vodka,coniac..)Apoi punem crema.Nivelam.adaugam fructe si le asezam sa fie cat mai colorat,le apasam putin in crema si repetam pana umplem tortul.Deasupra punem crema,indreptam si ornam dupa imaginatie ;) Se da la rece pentru minim 6 ore sau peste noapte.Se scoate inelul si se serveste!
Sper sa-l incercati.Este foarte bun si de efect :) Va las si cateva fotografii!

     
















Comments

Popular Posts