ALUAT FOIETAJ"BUN LA TOATE"
Un aluat pe care l-am facut de sute de ori,in toate combinatiile posibile este acesta.Cand am multa smantana sau cand mai e putina in galetusa fac repede un aluat.
Ingrediente:
- smantana grasa(20% grasime) 150 gr
- apa rece 80 ml
- oua 1buc
- sare 5 gr
- unt(nu foarte gras deoarece la copt se scutge grasimea si se imbiba in aluat) 100 gr
- faina 000, 475 gr
Se amesteca smantana cu oul si sarea.Se adauga apoi apa rece si apoi faina.Se framanta un aluat elastic,moale si nelipicios.Se imparte apoi in 4 si se lasa sa se odihneasca cca 5-10 min.Intre timp se pune untul la topit.Atentie sa nu fiarba si sa nu devina apa.Trebuie sa fie cremos.Sau il puteti scoate din timp din frigider ca sa fie la temperatura camerei cand il folositi.
Fiecare bila de coca se intinde si se unge cu unt apoi se ruleaza si se pune intr-o tava tapetata cu faina.
Se acopera cu folie si se da la rece pentru minim o ora.
Se pregateste umplutura.Eu de data asta le-am facut cu branza telemea+ou si unele cu un jeleu de zmeura si capsuni(am pus pe foc fructele congelate+ zahar+apa si 2 linguri de amidon.Am lasat sa se ingroase.Apoi la rece in frigider).Dar am facut de multe ori ca si pizzete(cu putin sos de pizza,mezeuri si mozzarella),am facut umplute cu dulceata sau magiun,ca rulou peste cremwusti sau carnaciori.Daca il veti incerca o sa va placa cu siguranta.Se pastreaza in frigider pentru 2 zile maxim si atentie sa nu fie prea sus in frigider si sa faca condens pentru ca se va innegri.
Se taie din rulou bucatele de aprox.1 cm pentru a fi umplute si se intind ca la un foietaj.Apoi se pun in tava pe hartia de copt si se ung cu galbenus(au ou intreg) amestecat cu 2 linguri de smantana.Se presara deasupra dupa preferinta sau se lasa simple.
Se pun la cuptor la 180-200 grade C pana se rumenesc.
Comments
Post a Comment