PAVLOVA CU MOUSSE DE CAFEA
PAVLOVA CU MOUSSE DE CAFEA
Pentru ca a fost ziua baiatului meu azi, de Sf.Luca i-am pregatit o mica "petrecere"mai intima cu prietenii lui buni cu saratele,pizza si bineinteles ceva dulce: acest mic tort cu blat de bezea si un mousse de cafea!Da stiu ca n-ar trebui sa manance copiii tort cu cafea, chiar daca au 9-10 ani, insa putina crema si multe ciocolatele pe tort nu strica o data la cateva luni,nu?Asa ca sa trecem la treaba ;)
Pentru blatul de bezea avem nevoie de:
- 6 albusuri
- zahar dublul greutatii albusurilor
- zeama de la un sfert de lamaie medie
- coaja de la o lamaie medie
- 300 ml smantana pentru frisca indulcita
- 200 gr ciocolata neagra(eu am folosit Nestle si o recomand este foarte buna si pentru umpluturi la cornuri,gogosi etc)
- 50 gr zahar(optional)
- 100 ml cafea tare neindulcita
- 2 lingurite de cafea
- 10 gr de gelatina
Albusurile, la temperatura camerei se amesteca cu zaharul tos.Se bat la viteza maxima cca 30 minute(daca aveti un mixer manual cu putere mare, mai mult daca are o putere mai mica si daca este profesional cam 15 min).Din cand in cand se mai adauga putina zeama de lamaie si la sfarsit,dupa ce s-a topit bine zaharul si bezeaua este fina si lucioasa se adauga si coaja de lamaie.Daca va place o tenta mai acrisoara bezeaua mai puteti adauga zeama de lamaie.Blatul se coace pe hartie de copt .Nu pot estima un timp anume decat pentru cuptorul pe gaz,unde trebuie dat focul la minim,aproape de stingere,cu usa intredeschisa si dureaza cca 2h-2h si jum.Bezeaua trebuie sa fie tare,uscata bine.Atentie insa sa nu o lasati prea mult pentru ca isi va schimba culoarea!!!!
Mod de preparare mousse de cafea:
Smantana cu cafeaua rece si ciocolata rupta bucati se pun intr-un bol la bain marie.Se amesteca pana se omogenizeaza.Se ia bolul de pe foc,se adauga zaharul(daca va place sa fie crema mai amaruie puteti sa nu puneti zahar.Sau daca va place mai dulce puteti inlocui ciocolata neagra cu ciocolata cu lapte) si apoi cafeaua.Se acopera bolul ca sa se infuzeze cafeaua si sa capete crema o aroma puternica de cafea.Gelatina se pune la hidratat in apa rece conform instructiunilor de pe plic.Dupa ce s-a hidratat gelatina (cca 15 min) se pune putin la bain marie sau la foc foarte mic ca se topeasca gelatina.ATENTIE sa nu fiarba pentru ca isi pierde proprietatile!Lasam sa se racoreasca un minut si amestecam cu restul cremei.Cand s-a racit complet dam la frigider cca o jumatate de ora.Scoatem si mixam apoi pana devine spumoasa.
Punem crema peste blatul de bezea rece si dam la frigider.Este de preferat sa stea macar de pe o zi pe alta tortul la rece.Pentru servit se poate orna dupa placul si imaginatia fiecareia.
Spor la treaba!
SECTIUNEA
Comments
Post a Comment